HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Alan Tarama Nedir? Ne İşe Yarar?

05-05-2023 16:37
Alan Tarama Nedir? Ne İşe Yarar?

Alan Tarama Nedir?

 

Alan tarama, metal, maden ve su yataklarının metrelerce uzunluktaki mesafelerden tespit edilebilmesi yöntemidir. Tarihe baktığımız zaman alan taramanın geçmişi yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Tarih boyunca insanlar belirli bir şekle sahip ağaç dalları veya çubuklar ile su bulmayı keşfetmiştir. Kütleler ile statik enerji arasında bir mantık kullanarak su kaynakları bulmuşlardır. Günümüzde, bu mantık ile çalışan ve su, maden yataklarının tespitinde kullanılan cihazlara alan tarama cihazı denmektedir.

Dünya, manyetik çekim ve itme kuvvetleri ile yüklü bir küredir. Bu kuvvetler, birbirleriyle eşit yada zıt olan maddeler arasında etkileşime neden olur. Toprak altında bulunan metallerin varlığı, uzun süre boyunca toprak içinde kalmalarına bağlı olarak metalin cinsine göre yaydıkları frekansların etkinliği ve gücünün artması nedeniyle tespit edilmesi daha kolay hale gelir.

Alan tarama cihazları sadece su ve maden tespitinde kullanılmamaktadır. Boşluk, yoğun mineralli yapılar, metal ve metal etkisi yaratan elementlerin keşfinde de kullanıcının yardımcısı görevini görmektedir.

 

Alan Tarama Cihazı Ne işe Yarar?

Uzun yıllar toprak altında bulunan metaller bir enerji oluşturur ve bu enerji yeraltından 45 derecelik bir açı ile yeryüzüne çıkmaktadır. Alan tarama cihazları, özellikle geniş arazilerde ve derinde olabilecek metal ve boşlukları tespit edebilme yeteneğine sahiptir. Alan tarama cihazları, kullanıcısından statik enerji alarak hareket kabiliyeti olan bir sistem ile kullanıcıya yön gösterir.

Alan tarama teknolojisinin temel amacı, maddelerin yaydığı frekansları tespit ederek kaynaklarını belirlemektir. Bu teknoloji, özellikle manyetik alanlar ve elektromanyetik dalgaların hareketleri üzerine kuruludur. İnsan bedeni de doğal olarak termik ve elektromanyetik alanlar yayar ve bu alanlar, bazı titreşim dalgalarını çeker veya yayar. Bu sebeple, alan tarama cihazları vücudun bu elektromanyetik alanlarına odaklanarak tespit yapabilirler.

Manyetik alan, yeryüzündeki metaller, sular ve boşluklar tarafından bozulur ve değişiklik gösterir.

Hedef tespiti birçok farklı değişkene bağlı olduğu için hiçbir cihaz ve sistem için %100 başarı garantisi verilemez.

‘’Alan Tarama cihazı ne işe yarar?’’ sorusunun cevabı özetle; Çok geniş bir arazide eğer orada bir metal, boşluk veya su varsa o yöne doğru yönlenmenizi, kısa sürede hedefe ulaşmanızı sağlayan bir sistemdir diyebiliriz. Fakat alan tarama cihazlarının yardımcı cihazlar olduğunu da belirtmeliyiz.

 

 alan tarama nasıl çalışır?

 

Alan Tarama Cihazı Nasıl Kullanılır?

Metal dedektörlerinde olduğu gibi alan tarama cihazlarında da sabit, stabil bir kullanım şekli yoktur. Bunun sebebi cihazlarda kullanılan teknolojiler ve cihazlara eklenen özelliklerdir. Fakat bu konuda genel olarak bir bilgilendirme yapılabilir.

  • En önemli husus arama çubuğunun vücut konumunuza ve yürüme şeklinize göre konumlandırılmasıdır.
  • Arama sırasında el ve bileklerinizi çok sıkmayın. Çubukların doğal bir konumda rahatça hareket ettiğinden emin olun.
  • Alan tarama cihazını kullanırken dengeyi sağlamak ve çubukların rahatça hareket edebilmesi için yaklaşık 15 derecelik bir eğim ile konumlandırın.
  • Her adımda aynı mesafede ilerlemek önemli hususlardan birisidir. Omuzlar da eşit yükseklikte tutulmalıdır.

 

Alan Tarama Tavsiyesi

Gelişen teknoloji, markaların büyümesi ile beraber birçok alan tarama modeli ve markası da piyasaya çıkmıştır. Metal dedektörleri ve yeraltı görüntüleme sistemlerinde olduğu gibi alan tarama cihazlarında da çok fazla marka ve model bulunmaktadır. Genel olarak alan tarama cihazlarının kullanım mantığı hedef ile kullanıcı arasındaki enerji etkileşimini sağlamasıdır. Bu sebeple Sinyalleri arttırmak için kullanılan elektronik parçalara ve tespit ettiği sinyali işyeleyebilen aksesuarlara sahip cihazlar kullanmanızı tavsiye ederiz.

Piyasada elektronik alan tarama cihazı olarak bilinen cihazlar seçilen metal tipi veya arama moduna göre bir frekans aralığında arama yaptığını iddia etmektedir. Cihaz ana ekranında seçilen frekans değeri ile alan tarama anteni veya çubuğunun ilettiği frekans değerinin aynı değere sahip olduğundan şüphe duyulmaktadır. Bir multimetre cihazı ile bu değeri ölçebilirsiniz. Böylece kullandığınız alan tarama cihazının doğruluğunu ölçmüş olursunuz.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.