HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Metal Dedektör Terimleri ve Terminolojileri

12-07-2020 15:47
Metal Dedektör Terimleri ve Terminolojileri

ACCU-TRAK -ACCU-TRAK

Dedektör arama başlığı yeri süpürür şekilde arama-tarama yaparken ACCU-TRAK, özelliği sürekli olarak toprak mineral değerini ölçer.

Toprak mineral seviyesindeki değişiklikleri oldukça hızlı bir şekilde analiz eder ve toprak (zemin) ayarı otomatik olarak ayarlar

ACCU-TRAK, dedektörün daima doğru ve stabil bir şekilde arama yapmasına ve minimum çabayla maksimum derinliğe ulaşmasını sağlar.

 

Alkaline Battery - Alkalin pil

Alkalin piller şarj edilemeyen pillerdir. AA, C & D gibi yaygın pil boyutlarında mevcuttur ve hücre başına 1,5 volt gerilime sahiptir.

Bunlar en yaygın kullanılan pillerdir.

 

All metal - Tüm metaller

Tüm metaller (All Metal); metal dedektörünün ayrımsız olarak tüm metal cinslerini görme özelliği olarak tabir edilir.

Yani herhangi bir metal cinsini maskelenmeden veya ayırt etmeden tüm metallere sinyal vermesini ifade eder.

 

Amplifier- Amplifikatör

Amplifikatör, bir elektrik sinyalinin genliğini (kuvvetini) artıran bir cihaz veya elektronik devredir. Sinyal, bir ses sinyali (ses) veya bir radyo sinyali (elektromanyetik) olabilir.

 

Analogue - Analog

Analog, elektronik cihazlar arasında veya bir elektronik devre içinde veri iletme ve alma yöntemini ifade eder.

Analog sinyaller, genliklerinde (yani, 2.83 volt), belirli bir zamanda veya bir süre boyunca bilgi içerir.

 

Auto tune - Otomatik ayar

Otomatik ayar, çevresel gürültünün etkisini azaltmak için dedektörün çalışma kanalını değiştiren metal dedektör özelliğidir.

Bir çevresel gürültü kaynağı varsa veya üretirse, dedektörün çalışma kanalına uyan harmonik frekansları dedektör hataya açık hale gelir.

Dedektörün çalışma kanalını yukarı veya aşağı kaydırarak, dedektör çevresel gürültüden etkilenmekten kaçınabilir.

 

Broad Band Spectrum (BBS) - Geniş Bant Spektrumu

BBS (Geniş Bant Spektrumu), geniş bir hedef yelpazesi için önemli algılama derinliği, yüksek hassasiyet ve doğru metal ayrımını sağlamak için geniş bir çoklu frekans bandını aynı anda iletir, alır ve analiz eder.

Bu geniş bant frekansları, dedektör elektroniğine tek bir frekans teknolojisinde mümkün olandan daha fazla bilgi sağlar.

Dedektör, bu frekansların gelişmiş sinyal işlemesini gerçekleştirerek gelişmiş hedef tanımlama doğruluğu ve daha fazla derinlik sağlar.

Bu süreç ayrıca tuzlu su gibi sert ve değişken koşullarda bile zemin (toprak) minerallerinden gelen yanlış (false) sinyalleri önemli ölçüde azaltır.

 

Coin, jewellery&relic hunting - Bozuk para (tek para),mücevher ve kalıntı modu

"Coin, jewellery & relic" tespit modu, altın arama (gold prospecting) yerine madeni para, mücevher ve kalıntıları tespit etmeyi içerir.

"Coin, jewellery & relic" tespit modu metal dedektörleri, altın arama dedektörlerinden farklı performans özelliklerine sahiptir.

"Coin, jewellery & relic" tespit modları dedektörler için iyi bir metal ayrım özelliğine sahiptir ve belirli metal nesneleri veya önemsiz metal türlerini reddetmek için programlanabilir.

Genellikle bir ekran bölmesiyle birlikte gelir, böylece bir kullanıcı kazmadan önce bir hedefin ne tür bir metal olduğunu olabileceğini belirler.

 

Concentric coil - Konsantrik bobin

Konsantrik bir bobin bir iç daireye ve bir dış daire tel sargısına sahiptir.

Arama modeli koni şeklindedir ve hedeflerin tam olarak noktasal tespitinin yapılabilmesi için faydalı olabilir.

Konsantrik bobinler daha fazla tarama alanı yaratır.

Ayrıca yüksek mineralize zeminde daha gürültülüdürler ve bu nedenle doğal altın arama (gold prospecting) için en iyi seçim olmayabilirler.

 

Conductivity - İletkenlik

İletkenlik, bir hedefin elektrik akımının içinden ne kadar iyi akmasına izin verdiğini ifade eder. Başka bir deyişle, oldukça iletken bir hedef düşük elektrik direncine sahiptir ve bu nedenle akımın daha kolay akmasına izin verir.

Tersine, düşük iletkenliğe sahip bir hedef yüksek elektrik direncine sahiptir ve akımın kolayca akmasına izin vermez.

 

Continuous wave - Devam eden dalga

Sürekli dalga bir tür metal algılama teknolojisidir.

Sürekli dalga metal dedektörleri, sürekli bir sinüs dalgasıyla zemine uygulanan bir elektromanyetik alan oluşturur.

 

Control box - Kontrol (Sistem) kutusu

Metal dedektörü kontrol kutusu, arama bobini tarafından gönderilen Tx (iletim) sinyallerini üreten ve arama bobini tarafından algılanan Rx (alma) sinyallerini işleyen dedektörün elektronik devresini ifade eder.

 

Current - Akım

Akım elektrik yükünün akışıdır ve Amper (A veya Amper) cinsinden ölçülür.

Akım ölçümleri piller ve güç kaynaklarında yaygındır (örn. AA NiMH pil: 2600 mAh, DC güç kaynağı: 1,5 A). Akım ayrıca metal dedektörleri tarafından üretilen elektromanyetik alan tarafından hedeflere indüklenir, bunlara girdap akımları denir.

 

Depth - Derinlik

Metal algılama terimlerindeki derinlik, bir hedefin ne kadar derine gömüldüğünü ifade eder.

Daha fazla derinlik elde edebilen bir metal dedektörü, daha fazla derinliklerden metal hedefleri tespit edebilir.

 

Detectorist - Dedektör kullanıcıları

Bir dedektör kullanıcısı, metal dedektörleri düzenli olarak profesyonel veya hobi olarak kullanan kişidir.

 

Digital - Dijital

Dijital, elektronik cihazlar arasında veya bir elektronik devre içinde veri iletme ve alma yöntemini ifade eder.

Dijital sinyaller (veya veriler) yalnızca yüksek veya düşük olmak üzere iki durum kullanır ve genellikle ikili olarak adlandırılan bir sayma yöntemine uygundur.

Dijital sinyalleri işleyen elektronik devrelerin analog devrelere göre birçok avantajı vardır; gürültü ve parazite karşı daha az hassastır, daha fazla bilgi işleyebilir, daha az elektronik bileşen kullanarak sinyalleri filtreleyebilir, daha hafif ve daha ucuzdur.

 

Discrimination - Metal ayrım özelliği

Metal ayrım özelliği bir metal dedektörün gömülü hedefleri (metalleri) iletken ve/veya demir içeren özelliklere göre belirleme yeteneğidir.

Gömülü bir hedefin ne tür bir metal olduğunu doğru bir şekilde belirleyerek, hedefi kazmaya veya değersiz (önemsiz) bir metal ise kazmadan aramaya devam etmenize yardımcı olur.

Metal dedektörleri, tespit edilen hedef tipini belirtmek için hedef tanımlama (Hedef Kimliği) numaraları ve / veya Hedef Tonları üretir.

 

Metal dedektörlerinde dört ana ayrım türü vardır:

1. Değişken Metal Ayrımı - Ayrım seviyesini ayarlamak için bir kontrol düğmesi kullanan en basit metal ayrım türüdür.

2. Demir Maske / Demir Reddi - Demir türü metalleri yok saymaktır. Çoğunlukla doğal altın (gold nuggets) arama dedektörleri ile kullanılır. Mesela; Minelab GPX 5000, Minelab GPZ 7000 gibi

3. Çentik Metal Ayrımı - Belirli metal türlerinin kabul edilmesi veya reddedilmesini sağlar.

4. Smartfind - En gelişmiş ayrımcı türüdür.

 

Hedef kimlikleri, iki boyutlu (2D) bir ekranda hem demir içeren hem de iletken özelliklere dayanarak çizilir.

İstenmeyen hedefleri reddetmek için ekranın ayrı bölümleri veya daha büyük alanları gölgelenebilir."

 

Discrimination pattern - Ayrım modeli

Ayrımlı özellikli bir metal dedektör modeli, demir içeren ve iletken özelliklere dayanan kabul edilen ve reddedilen hedeflerin grafiksel şekilde temsilidir.

Gölgeli bölümde görünen özelliklere sahip hedefler maskelenir ve gölgesiz alanda görünen özelliklere sahip hedefler kabul edilir.

 

Double-D coil (DD) - Çift D bobini (DD)

Bir Double-D bobin iki D şeklinde iki örtüşen tel sargısına sarılmış arama başlığıdır. Bir Double-D bobininin avantajları stabilite (özellikle yoğun mineralize topraklarda), iyi derinlik, hassasiyet ve daha az çakışma gerektiren çok kapsamlı bir arama başlık modelidir.

Minelab GPX serisi dedektörlerinde kullanılır. Çift D bobinleri (Monoloop bobinlerinden farklı olarak) Demir Reddetme etkinleştirildiğinde demir içeren ve demir içermeyen hedefler arasında ayrım yapabilir.

Islak tuzlu sahil kumu ve elektriksel olarak gürültülü ortamlarda kullanıldığında daha kararlıdırlar.

DD arama başlık tipleri mineralize zeminlerde Konsantrik bobinlere nazaran çok daha sessiz performans gösterir ve bu nedenle gold prospecting (altın arama) için çok uygundurlar.

 

Dual Voltage Technology (DVT) - Çift Voltaj Teknolojisi (DVT)

DVT (Çift Voltaj Teknolojisi), Minelab Dedektör'ün MPS'yi daha da geliştirmek için iki voltaj seviyesine sahip darbeler kullanan gelişmiş Darbe İndüksiyon teknolojisidir.

İki voltaj seviyesi, toprağa iletilen güç miktarını arttırmak için MPS tarafından iletilen farklı zaman periyodu darbeleriyle birlikte çalışır.

DVT ayrıca daha fazla topraklama sinyalinin çıkarılmasına izin vererek algılama derinliğini ve hassasiyetini daha da artırır.

Bu, aşırı mineralize zeminde nihai derinliğe ulaşır.

 

Eddy currents - endüksiyon akımları

Endüksiyon(girdap) akımları, bir metal dedektörün elektromanyetik alanı bulunduğunda hedeflere indüklenen küçük elektrik akımlarıdır.

Bu endüksiyon akımları daha sonra hedefin etrafında bir metal dedektörü tarafından tespit edilebilen bir elektromanyetik alan oluşturur.

 

Electromagnetic field - Elektromanyetik alan

Elektromanyetik alan, elektrik yüklü metal nesneler tarafından üretilen fiziksel bir alandır.

Bu, hem dedektörün arama bobinindeki iletim alanını hem de bir hedeften alınan alanı ifade eder.

Elektromanyetik alan gösterimi, bobinden gelen iletim alanını mavi ve hedeften gelen alanı sarı olarak gösterir.

 

Environmental noise - Çevresel gürültü

Çevresel gürültü, elektrik hatları, yeraltı kabloları, radar, diğer dedektörler veya gök gürültüsü fırtınaları gibi elektrik sinyalleri veya metal dedektörün çalışmasını engelleyebilecek gürültü gibi iklim koşullarından kaynaklanır.

 

Falsing - False Signal

Hayalet sinyal sesi. Gerçek hedef tespiti olmayan manasında kullanılır.

Bir metal dedektörü elektriksel gürültüye, toprak gürültüsüne veya darbelere karşı bir algılama yanıtı verdiğinde hata meydana gelir.

 

Ferrous (Fe) - Demir iletkenli metaller (Fe)

Demir içeren nesneleri / metalleri mıknatıs çeker.

Örneğin; dedektörlerinde değersiz metal nesneleri (at nalı, çivi, teneke kutular gibi) ekran veya sistem kutusu üzerinde "nal" ve/veya "çivi" şeklinde gösterilir.

Birçok doğal ve insan yapımı nesne demir içerir, bunların çoğu önemsiz hedeflerdir, ancak bazıları değerli kalıntılar olabilir.

 

Frequency - Frekans

Metal dedektörün frekansı, hedeflerin ne kadar iyi tespit edilebileceğini belirleyen temel özelliklerden biridir.

Genel olarak, yüksek frekansta ileten tek frekans çalışan dedektörler küçük hedeflere daha duyarlı, düşük frekanslarda çalışanlar metal dedektörleri ise büyük hedeflere daha duyarlı ve daha fazla derinden tespitler sağlayabilir.

Minelab Dedektörlerinin tek frekanslı teknolojilerine VLF ve VFLEX adı verilir.

Minelab Dedektörlerinin devrim niteliğindeki BBS, FBS ve MPS teknolojileri ise birden fazla frekans iletir ve bu nedenle aynı anda küçük ve derin büyük hedeflere çok daha duyarlıdırlar.

Örneğin, bir sinyal saniyede 10 kez tekrarlanırsa, sinyalin frekansı 10 Hz'dir.

Bir metal detektörünün çalıştığı frekans (arama başlığı tarafından iletilir) performansını etkiler, genel bir kural olarak, frekans ne kadar düşükse, toprağa o kadar derin nüfuz edebilir.

Bununla birlikte, düşük frekanslarda, küçük düşük iletken hedeflere duyarlılık azalır.

Frekans yükseldikçe, küçük hedeflere duyarlılık artar, ancak derinlemesine nüfuz etmez.

Genel olarak, altın dedektörleri daha yüksek frekanslarda (doğal altın parçacıkları - gold nuggets için) çalışırken, madeni para, define ve hazine dedektörleri daha derin penetrasyon için daha düşük frekanslarda çalışır.

Bunun istisnası, aynı anda hassas ve derinlemesine arama yapan MPS tipi metal dedektörleridir.

 

Frequency domain - Frekans alanı

Frekans alanı, zaman yerine referansla sinyallerin görüntülenmesini veya analizini ifade eder.

 

Full Band Spectrum (FBS) - Tam Bant Spektrumu (FBS)

FBS (Full Band Spectrum) aynı anda birden fazla frekanstan oluşan tam geniş bir bandı iletir, alır ve analiz eder.

Bu, dedektörün elektronik bileşenlerine tek bir frekans veya BBS teknolojisi ile mümkün olandan daha fazla bilgi sağlar.

Bunun bir dizi avantajı vardır:

Çok çeşitli hedef türleri ve boyutları için yüksek hassasiyet, bu nedenle zemini yalnızca bir kez örtmeniz gerekir.

Otomatik hassasiyet ve zemin telafisi, böylece tuzlu su plajları da dahil olmak üzere mineralli zeminde bile maksimum derinlik elde edilir.

Maksimum algılama derinliği ve yüksek çözünürlüklü hedef tanımlama için hedef sinyalleri toprak sinyallerinden tam olarak ayırmak için son derece hassas çok kanallı sinyal dönüşümü.

Smartfind iki boyutlu ayrımcılık yaparak maksimum hedef bilgisi verir, böylece hedefler hem demir hem de iletken özelliklerle aynı anda ayırt edilebilir.

Tam Bant Spektrumu (FBS) metal algılama teknolojisi

 

Gold prospecting - Altın arama

Altın arama, yeni altın arama faaliyetidir. Altın arama metal dedektörleri, "Coin", "jewellery & relic" (tek para, mücevher ve kalıntı avcılık) aramalarda farklı performans özelliklerine sahiptir.

Gold prospecting (Doğal Altın Arama) metal dedektörleri, yüksek mineralize zeminde çalışmak için üstün zemin dengeleme yeteneklerine sahiptir ve hedefleri daha derinlerde tespit edebilir.

 

Ground balance - Toprak ayarı, Zemin (ayarı) dengesi

Zemin ayarı veya dengesi, mineralli zeminlerde (topraklarda) algılama derinliğini artıran değişken bir ayardır.

Metal dedektörünün bulmakla yükümlü olduğu hedefleri tespit için toprak mineral yapısının cihaza tanıtılması, mineral dışındaki bir hedef tespiti esnasında kullanıcısını uyarması anlamına gelmektedir.

Bu toprak, ıslak sahil kumu gibi tuzu bir yapı veya kırmızı toprak gibi ince demir parçacıkları içerebilir.

Bu mineraller, dedektörün iletim alanına, hedefin yaptığı gibi tepkiler verir.

Gömülü bir hedefe kıyasla çok daha büyük bir zemin kütlesi nedeniyle, mineralizasyonun etkisi küçük hedefleri kolayca maskeleyebilir.

Bunu düzeltmek için Zemin ayarı (Dengesi) sayesinde toprak sinyallerini kaldırır, böylece hedef sinyalleri net bir şekilde duyarsınız ve toprak gürültüsünden rahatsız olmazsınız.

 

3 (Üç) Farklı Zemin (Toprak) Ayarı Vardır:

1. Manuel Zemin Ayarı - Zemin ayarını (dengesini) manuel olarak ayarlayın, böylece minimum zemin sinyali duyulur.

2. Otomatik Zemin Ayarı - Dedektörler otomatik olarak en iyi Zemin Ayarını (Dengesini) kendileri belirler.

Bu, manuel olarak ayarlanan Zemin ayarından çok daha hızlı, basit ve daha doğrudur.

3. Zemin Ayarını (Dengesini) İzleme - Dedektörler, arama esnasında toprak (zemin) ayarını sürekli olarak ayarlar. Buda, toprak denge ayarının her zaman doğru olmasını sağlar.

Minelab dedektörleri, diğer dedektörlerle nazaran çok daha üstün toprak (zemin) dengeleme özelliklerine sahiptir.

Bu sebeple hiçbir cihazın çalışamayacağı yüksek mineralli toprak yapılarında bile arama yapmanıza olanak sağlayan yüksek teknolojilere sahiptir.

 

Ancak yeni ve popüler bazı markalar (Quest Metal Detector, C.Scope Detector, Nokta-Makro Dedektor, XP Detector, Rutus Detector gibi) yüksek teknolojilere ulaşmış durumdalar. "

 

Ground mineralisation - Zemin mineralizasyonu - Toprağın meral yapısı

Zemin Mineralizasyonu, zeminde metal dedektörünün performansını etkileyen doğal olarak oluşan mineralleri ifade eder.

İki ana zemin mineralizasyonu türü vardır, biri demir parçacıklarından kaynaklanır ve kırmızı renklendirmesiyle tanımlanabilir.

Diğeri ise tuzlu su plajları gibi tuzdan kaynaklanıyor.

Demir parçacık mineralizasyonu zeminin manyetikleşmesine ve tuz mineralizasyonu zeminin iletken olmasına neden olur.

Her iki zemin mineralizasyonu da hedefleri maskeleyen yanlış (false) sinyaller üretebilir.

Zemin mineralizasyonu illüstrasyonu, metal dedektörün elektromanyetik alanına yanıt veren zemindeki mineralleri gösterir.

 

Ground noise - Zemin gürültüsü

Toprak gürültüsü, metal dedektörünün zemin ayarının hiç yapılmamış veya doğru yapılmamış olmasından kaynaklı olarak dedektörün topraktan etkilenmesi ve yanlış sinyaller almasını ifade eder.

Zemin gürültüsü, Zemin ayarı yapılmamış dedektörün arama başlığı minerallerden, toprak tipinde, kayaçlardan veya çukur ve deliklerde oluşan değişkenliklerden meydana gelir.

 

Ground tracking - Zemin izleme

Zemin izleme, metal dedektörünün zemin mineralizasyonundaki değişiklikleri takip etme ve zemin ayarını (dengesini) otomatik olarak en uygun şekilde ayarlama yeteneğini ifade eder.

Bu, mükemmel zemin dengesi ve algılama derinliği sağlar ve dedektor kullanısının zemin koşulları değiştikçe dedektörü durdurma ve manuel olarak ayarlama ihtiyacını ortadan kaldırır.

 

Halo effect - Halo etkisi veya hale etkisi

Halo etkisi, bir hedef, önemli bir süre boyunca toprak altında bozulmadan kaldıktan sonra ortaya çıkar.

Toprak altındaki metal parçalanırken veya paslanırken, etrafındaki toprak yapısını metal kendine benzetir.

Böylece bir dedektörü bu yüksek mineralizasyon alanını tespit edecek ve hedefin gerçekte olduğundan çok daha büyük olduğunu belirten bir algılama yanıtı verecektir.

 

Harmonic frequencies (harmonics) - Harmonik frekanslar (harmonikler)

Harmonik frekanslar, bir sinyalin veya dalganın temel frekansın katları olan bileşenleridir.

Örneğin, 15 kHz'lik bir sinyalin 30 kHz, 45 kHz, 60 kHz, 75 kHz ve benzeri gibi harmonik frekansları olacaktır.

Bu harmonik frekanslar, 15 kHz'lik temel frekanstan daha da uzaklaştıkça büyüklüğü azalır.

Harmonik frekanslar en iyi frekans alanında görüntülenir.

 

Hot rocks - Yoğun mineralli kayalar

Hot rocks (Yoğun mineralli (Sıcak) kayalar), çevresindeki zeminlerden çok daha farklı mineralize kayalardır.

Örneğin, hafif mineralize zemine gömülmüş yüksek oranda mineralleşmiş bir kaya sıcak bir kaya olarak kabul edilir.

Bununla birlikte, eşit derecede yüksek derecede mineralleşmiş bir zeminde bulunan yüksek oranda mineralleşmiş bir kaya, Hot rocks - Yoğun mineralli kaya olarak değerlendirilmez.

 

Iron Mask - Demir Eleme (maskeleme)

Demir Eleme (maskeleme), demir içerikli metalleri eleme veya görmeme özelliğine sahip bir metal dedektörü çalıştırmayı ifade eder.

Dedektör sadece çok az demir içeren veya hiç demir içermeyen demir dışı metaller tespit edilecektir.

 

Junk - Önemsiz, Çer çöp metaller

Önemsiz (veya çöp) istenmeyen demir veya demir dışı metal hedeflerini ifade eder.

Çiviler, ataçlar ve demir tel, demirli çöp ve şişe kapağı, kola açma kapağı ve folyo demir dışı önemsiz örneklerdir.

Çerçöp (önemsiz metaller) genellikle bozuk para gibi değerli hedefler arasında gömülür.

Bunu çözmek için metal dedektöleri bir hedefin değersiz bir metal mi yoksa değerli bir hazine mi olup olmadığını 'ayırt etme' özelliği ile tespit ederler.

 

Lityum-iyon pil (Li-ion pil)

Lityum-iyon piller, nikel-metal hidrit (NiMH), nikel kadmiyum (NiCd) ve kapalı kurşun asit (SLA) gibi eski şarj edilebilir pil teknolojilerine göre birçok avantajı olan yeni bir şarj edilebilir pil türüdür.

Lityum-iyon piller daha hafiftir, hafıza etkisi yoktur ve çok düşük kendi kendine deşarj oranı vardır.

 

Monoloop coil - Monoloop arama başlığı

Monoloop arama başlıkları (bobinleri), MPS teknoloji dedektörleri (SD ve GPX Serisi) için özel bir bobin stilidir.

Bu bobinler, hem iletmek hem de almak için kullanılan bobinin çevresi etrafında bir tel sargısına sahiptir.

Monoloop bobininin sinyal düzeni, daha fazla üst üste binme gerektiren koni şeklindedir.

Son derece ağır mineralize topraklarda toprak dengesini sağlamak daha zor olabilir, ancak Double-D bobinlerinden biraz daha iyi derinlik sağlama eğilimindedirler.

 

Multi-period sensing (MPS) - Çok zamanlı algılama (MPS)

MPS (Çok Zamanlı Algılama), Minelab’ın farklı zaman aralıklarında darbeler ileten gelişmiş Darbe İndüksiyon (PI) teknolojisidir.

MPS ayrıca, hedef sinyallerin ve toprak sinyallerinin ayrılmasına izin veren çoklu zaman aralıklarında alma sinyalini örnekler.

Bu, hem küçük hem de derin altınlara karşı hassasken toprak sinyalini en yüksek mineralize zeminden bile etkili bir şekilde kaldırır.

Bu, aşırı mineralize zeminde üstün derinlik sağlar.

 

Multi-frequency - Çoklu frekans

Çoklu frekans, birden fazla frekans kullanan bir tür metal dedektör teknolojisidir.

Tek frekanslı metal dedektörleri, sabit frekansları nedeniyle sınırlandırılabilir.

Bunun nedeni, düşük frekanslı dedektörler daha derinden tespitler sağlar, ancak daha yüksek frekanslı dedektörler ise daha küçük hedefleri algılar.

Birden fazla frekansa sahip bir dedektör küçük hedefleri daha hassas ve derinden tespit edebilir.

 

Nickel cadmium battery (NiCd) - Nikel kadmiyum pil (NiCd)

Nikel kadmiyum piller şarj edilebilir pillerdir. AA, C ve D gibi yaygın akü boyutlarında mevcuttur, ancak 1,2 voltta alkalin ve karbon çinko akülerden biraz daha düşük hücre voltajına sahiptirler.

NiCds, düşük iç dirençleri nedeniyle yüksek deşarj akımı özelliklerine sahiptir, ancak bellek etkisinden mustariptir ve nispeten yüksek bir kendi kendine deşarj oranına sahiptir. (yaklaşık on hafta içinde kendilerini boşaltır).

 

Nickel metal hydride battery (NiMH) - Nikel metal hidrit pil (NiMH)

Nikel metal hidrit piller, NiCd pillere göre avantajları olan şarj edilebilir pillerdir.

NiMH 1,2 voltluk hücre sağlar, ancak bellek etkisinden muzdarip değildir ve NiCd pillere göre daha yüksek enerji yoğunluklarına sahiptir.

 

Noise Cancel - Gürültü Engelleme

Gürültü Önleme, elektrik hatları, cep telefonu kuleleri ve diğer metal dedektörleri gibi kaynaklardan çevresel elektromanyetik gürültünün etkisini azaltmak için metal dedektörünün çalışma frekansını veya frekanslarını değiştiren bir metal dedektörü özelliğidir.

 

Non-ferrous - Değerli Metal Cinsleri - Demirdışı metaller

Değerli nesneler demir içermez. İyi hedefler arasında madeni paralar, altın yüzükler ve bakır eserler bulunur.

Önemsiz (değersiz) metaller arasında ise şişe kapakları, kola açma kapağı ve alüminyum folyo bulunur.

 

Notch filter discrimination - Çentik filtresi

Metal ayrım skalası (filtresi), iletken ve demir içeren metal grubunu ayırt etme özelliğine denir.

 

Ohm- om

Ohm, elektrik direncinin bir ölçü birimidir (sembol Ω). Direnç ölçümleri kulaklıklarda ve hoparlörlerde yaygındır.

 

Period - dönem

Dönem, bir dalganın veya sinyalin bir döngüyü tamamlaması için geçen süredir. Dönem aynı zamanda dalganın frekansının tersidir. (yani süre = 1 / frekans)

 

Pinpointing - Hedef merkezleme, noktasal tespit

Nokta tespiti, gömülü bir hedefin yerini daraltma faaliyetidir.

Metal dedektörlerinin çoğunda, kullanıcının kazmadan önce bir hedefin tam yerini belirlemesini sağlayan bir nokta belirleme modu bulunur.

 

Pulse Induction (PI) - Darbe İndüksiyonu (PI)

Darbe İndüksiyonu (PI) bir tür metal tespit teknolojisidir.

Darbe indüksiyonu, metal dedektör bobinine (arama başlığına) kısa voltaj darbeleri göndererek çalışır.

Bu kısa darbeler, her darbenin sonunda hızla dağılan bir manyetik alanın oluşmasına neden olur.

Manyetik alanı indükleyen herhangi bir metal hedef, bir darbenin bitiminden kısa bir süre sonra mıknatıslanmış olarak kalır.

Hedefin çürüyen manyetizması daha sonra dedektörün bobini tarafından tespit edilir.

 

QuickMask - Hızlı eleme (maske) oluşturma

QuickMask, Minelab’ın E-TRAC ürününde bulunan bir özelliktir.

QuickMask, bir kullanıcının bir ayrımcılık düzenini hızlı bir şekilde düzenlemesine ve özelleştirmesine olanak tanır.

 

Receive (Rx) - Alıcı (Rx)

Alıcı, metal dedektörün arama bobini tarafından bir sinyal veya manyetik alan toplama işlemidir.

 

Resistance - Direnç

Direnç, bir elektrik iletkeninde akan akıma karşıdır ve Ohm (Ω) cinsinden ölçülür.

 

Sealed lead-acid battery (SLA) - Mühürlü kurşun-asit batarya (SLA)

Mühürlü kurşun-asit piller şarj edilebilir pillerdir.

Çok çeşitli boyutlarda gelirler ve çoğunlukla 6 volt veya 12 voltluk paketler halinde paketlenirler.

SLA piller, düşük iç dirençleri nedeniyle yüksek deşarj akımı özelliklerine sahiptir.

 

Search Coil (loop) - Arama başlığı (bobin)

Arama başlığı, tespit sırasında yerden süpürülen dairesel, kare veya eliptik plakadır.

Elektromanyetik sinyalleri toprağa iletir ve yanıtı alır.

Bobin sözcüğü aslında farklı şekil ve şekiller alabilen mahfaza içindeki tel sargılarını ifade eder.

 

Sensitivity - Hassasiyet

Hassasiyet, bir metal detektörünün küçük veya derin hedeflere ne kadar duyarlı olacağını ifade eder. Derinlik ayarı da denebilir.

 

SETA (Smart Electronic Timing Alignment) - Akıllı Elektronik Zamanlama Hizalama

SETA (Akıllı Elektronik Zamanlama Hizalama), bireysel zamanlamaların özelliklerini, dünyanın manyetik alanı gibi çevredeki elektromanyetik ortamdan sürekli ölçümlerle eşleştirmenin oldukça karmaşık bir yöntemidir.

Bu, gürültü sinyallerinin tamamen kaldırılmasıyla gelişmiş dedektör performansının avantajını sağlar.

Tüm Zamanlamalardaki hassasiyet artar, bu nedenle SETA diğer metal dedektör teknolojilerinden daha fazla altın bulunmasına olanak tanıt.

 

Signal - Sinyal

Metal algılama terimlerindeki sinyal, hem dedektör arama bobininden iletilen manyetik alanı hem de bir metal hedefinden alınan manyetik alanı belirtir.

 

Sine wave - Sinüs eğrisi (dalgası)

Sinüs dalgası veya sinüzoid, matematiksel olarak sinüs fonksiyonuna karşılık gelen bir dalga formunun adıdır [y (t) = A • sin (ωt + θ)]. Saf bir elektrik sinüs dalgası harmonik frekans üretmez.

 

Smartfind - Metal Dedektörlerinde en gelişmiş ayrım türüdür.

Smartfind, Minelab’ın benzersiz iki boyutlu ayrımcılık ölçeğidir.

Smartfind, aynı ekranda bir hedefin demir içeren ve iletken özelliklerini grafiksel olarak temsil eder.

Hedef kimlikleri, iki boyutlu (2D) bir ekranda hem demir içeren hem de iletken özelliklere dayanarak çizilir

 

Square Wave - Kare sinyal dalgası

Kare dalga, bir durumdan diğerine hızlı geçişleri olan bir dalga formuna verilen addır.

Kare dalgalar elektronikte saat sinyalleri, zamanlama darbeleri ve kontrol sinyalleri olarak kullanılır.

Kare dalgalar birçok harmonik frekans üretir.

 

Target - Hedef

Hedef, bir metal detektörü tarafından tespit edilebilen herhangi bir metal nesneyi ifade eder.

Bu hedef, madeni değerli bir para olabileceği gibi bir değersiz bir şişe kapağıda olabilir.

 

Target ID - Hedef Kimliği

Hedef ID numaraları ve ses tonları, metal dedektörleri tarafından hedefleri değerli (iletken) ve/veya değersiz (demirli) metal özelliklerine göre tanımlamanızı sağlayan bir ayrım özelliğidir.

Hedef ID sayısal değerleri metal dedektör marka ve modeline bağlı olarak değişkenlik gösterir.

 

Threshold - Eşik - Arka plan sesi

Arka plan sesi (eşik), hedef sinyalleri daha iyi duyabilemek ve daha derinden tespitler yapılmasına olanak sağlaması bakımından kullanılan arka plan sesidir.

 

Time constant - Zaman sabiti

Zaman sabiti, hedefin birleşik iletkenliği ve endüktansının bir ölçüsüdür.

Yüksek iletkenliğe (düşük direnç) ve yüksek endüktansa sahip bir hedef uzun zaman sabitine sahip olacaktır (yani altın külçe).

Düşük iletkenliğe (yüksek direnç) ve düşük endüktansa sahip bir hedefin kısa bir zaman sabiti (yani ince mücevherler) olacaktır.

 

Time-domain - Zaman alanlı

Zaman alanı, sinyallerin frekans yerine zamana referansla görüntülenmesini veya analizini ifade eder.

 

Timings - Zamanlamalar

Zamanlamalar, dedektörün dahili elektroniklerini kontrol eden dijital anahtarlama hızlarını ifade eder.

GPX serisi dedektörlerde zamanlamalar, iletim dalga formunu oluşturmak için bir darbe dizisi oluşturur.

Aynı zamanlamalar alıcı elektronikleri kontrol etmek için senkronize anahtarlama sinyalleri üretir.

Farklı zamanlamaların seçilmesi ve böylece hem iletim dalga formunun hem de senkronize alma anahtarlama sinyallerinin değiştirilmesi farklı yer tipleri ve hedefler için faydalara sahiptir.

Minelab, GPX serisi dedektörlerde, farklı algılama koşullarında optimum derinlik, hassasiyet ve zemin dengelemesi sağlayan bir dizi farklı zamanlama yarattı.

 

Tone identification - Ton tanımlama

Ton tanımlaması, hedef kimlik numaralarına benzer; ancak, görüntülenen sayıları kullanmak yerine farklı hedef kimlikleriyle farklı tonlar ilişkilendirilir.

 

Transmit (Tx) - İletim (Tx)

İletim, metal dedektörünün arama bobininden bir sinyal veya manyetik alan gönderme işlemidir.

 

Trashy ground- Değersiz zemin

Değersiz zemin, Yüksek oranda çerçöp (önemsiz) metallere sahip zemin (alan) demektir.

 

Universal Serial Bus (USB) port - Evrensel (USB) bağlantı noktası

Evrensel (USB) bağlantı noktası, bir tür bilgisayar veri bağlantı noktasıdır.

Metal Dedektor’un, ayarlarını ve ayrım özelliklerini yüklemek ve indirmek için bir bilgisayarla iletişim kurmasını sağlayan bir USB bağlantı noktasına verilen addır.

 

VFLEX - Tek frekanslı algılama teknolojisi

VFLEX, Minelab dedektörlerinde kullanılan metal tespit teknolojisidir.

VFLEX, standart tek frekanslı algılama teknolojisini geliştirmek için en gelişmiş dijital elektronikleri kullanır.

Bu, güvenilir performans ve dış müdahaleye karşı daha iyi bağışıklık sağlama avantajına sahiptir.

VFLEX teknolojisinin ayrıca dedektörün bobinini değiştirmenin de dedektörün çalışma frekansını otomatik olarak değiştirmesi gibi bir avantajı daha vardır.

Bu, bir X-TERRA dedektörünün farklı frekanslarda çalışabileceği ve dedektörün farklı algılama koşullarına uyacak şekilde kolayca değiştirilebileceği anlamına gelir.

 

VLF (Very low frequency) - VLF (Çok düşük frekans)

VLF bir tür metal tespit teknolojisidir. VLF metal dedektörleri, sürekli bir sinüs dalgasıyla zemine uygulanan bir elektromanyetik alan oluşturur.

 

Voltage - Voltaj

Gerilim elektriksel potansiyeldir ve volt olarak ölçülür (sembol v).

Gerilim ölçümleri piller ve güç kaynaklarında yaygındır (yani AA NiMH pil: 1,2 v, DC güç kaynağı: 12v). Voltaj, metal dedektörün arama bobinine enerji vermek için kullanılır ve bu da elektromanyetik alanı oluşturur.

 

 

Dedektor | Define Dedektor | Altın Dedektor | Metal Dedektor
dedektör, dedektörler, dedektor, dedektör fiyatları, minelab, altın arama, alan tarama, alan taramalar, metal dedektör, altın dedektörü, minelap, metal dedektörü, define çubukları, define arama, vlf dedektör, okm, en iyi dedektör, yeralti goruntuleme, metal dedektörleri, arama çubukları dedektor burada, yeraltı görüntüleme, sahibinden dedektör, dedektör ikinci el, scuba tector, yeraltı görüntüleme programı, alan tarama fiyatları, alan tarama çubukları, define videoları, simplex, dedektör çeşitleri, minelab dedektör, altın eleği, nokta dedektör, altın arama dedektörü, define çubuğu, alan tarama cihazı, gold dedektör, yeraltı görüntüleme cihazları, altın arama cihazı, minelab go find, define arama, simplex, minelab, dedektor çeşitleri, altın eleği, nokta dedektör,  dedektor videoları
Dünyaca Ünlü Dedektör Markalarının Türkiye Yetkili Distribütörü. Define Dedektörleri, Altın Dedektörleri, Tüm Metal Dedektör Marka ve Modelleri En Uygun Fiyat Garantisi İle Dedektorburada.com'da

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.