HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yeraltı Görüntüleme Sistemleri

11-10-2021 17:42
Yeraltı Görüntüleme Sistemleri

Yer altı Görüntüleme Sistemi denildiğinde, bu cihazlara aşina olmayanların aklına, genellikle yer altının direkt fotoğraflarının çekildiği bir sistem gelmekte. Öncelikle bunun tamamen yanlış bir beklenti olduğunu belirtelim. Yeraltı görüntüleme sistemleri; toprak altındaki manyetik alanların ölçer ve -varsa- anomalileri 3 boyutlu görseller halinde gösterirler. Yani bu cihazlarla bir fotoğraf değil, bir harita çıkar karşınıza.

Çalışma sistemlerine göre yeraltı görüntüleme sistemleri vardır. Bunları sıralayacak olursak;

1-Manyetometre

2-Ground Penetrating Radar (GPR Sistem)

3-Rezistivite Sistemleri

Manyetometre Nedir ve Nasıl Çalışır?

Manyetometre, Manyetik alanın yoğunluğunu ölçmeye yarayan araçlara verilen isimdir. Yeraltı görüntüleme cihazlarının büyük bir kısmı bu prensiple çalışan cihazlardır.

Bir manyetometre, özellikle manyetik gücü ve yönü açısından manyetik alanı ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Bir manyetometrenin popüler bir örneği, bir ortam manyetik alanının (yani bu durumda, dünyanın manyetik alanı) yönünü ölçmek için kullanılan pusula olabilir.

Manyetik (demir içeren) metalleri tespit edebildikleri için, manyetometreler metal dedektörleri olarak kullanılabilirler. Dahası, geleneksel metal dedektörlere kıyasla nesneleri daha derinlerde tespit edebilirler. Ayrıca, arabalar gibi büyük nesneleri onlarca metreden algılayabilirler, ancak bir metal detektörü 2 metreden daha uzun mesafelerde iyi çalışmaz.

Boru hattı izleme: Benzer şekilde, manyetometreler de yer altı sistemlerindeki boru hatlarının korozyonunu incelemek ve izlemek için kullanılır.

GPR Radar Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır

GPR (Ground Penetrating Radar) çoğunlukla arkeolojik kazılarda ve endüstri alanında kullanılan yüksek teknoloji cihazlardır. Sahip oldukları radar sistemi ve teknoloji nedeniyle de yüksek fiyatlarla satılmaktadırlar. Az sayıda markanın ürettiği GPR cihazların kullanımları ve elde edilen verilerin yorumlanması uzmanlık gerektirmektedir. Diğer yeraltı görüntüleme cihazlarından farklı kullanımlara ve veri işleme yöntemlerine sahiptirler.

 

En çok bilinen GPR markaları ise:

  1. MALA
  2. OKM
  3. COBRA

Olarak sıralanmaktadır.

Rezistivite Sistemleri

Rezistivite sistemleri, özellikle maden arama çalışmalarında ve su tespit çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Son dönemlerde boşluk, oda ve lahit benzeri yapıların tespiti için de defineciler tarafından tercih edilmektedirler. Kullanıldığı zemine belirli bir elektrik akımı vererek çalışan bu sistemler, yüksek derinliklerde tespitler yapabilmektedirler.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.